Logo Logo
Jak vybrat freestyle koloběžku?
  • 30.08.2021
  • Kolobežka

Triky, skoky a jízda ve skateparcích. Přesně k tomu jsou určené freestyle koloběžky, které díky své konstrukci a vlastnostem nabízí adrenalinovou jízdu na dvou kolech. Je to však velmi specifický typ koloběžky, u kterého při výběru existuje spousta kritérií. Přesně na to jsme se zaměřili v našem článku!

Nejprve se podíváme na části freestyle koloběžky, různé modifikace a jejich konstrukční řešení. Následně pak přejdeme k hlavním kritériím výběru tak, abyste na konci článku přesně věděli, jak vybrat freestyle koloběžku.

Konstrukce

Freestyle koloběžka je složením dílů téměř totožná s klasickou koloběžkou. Má 2 kolečka, desku a řídítka. Konstrukce freestyle koloběžky se však velmi liší, kolečka jsou malá, řídítka modifikovaná a deska pružná. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Kolečka jsou jedním z nejdůležitějších faktorů freestyle koloběžky. Jejich tvrdost a průměr velmi ovlivňují jízdní vlastnosti. Nejčastěji naleznete kolečka o průměru 100 mm, 110 mm či 120 mm. Standardní tvrdost polyuretanových koleček (guma) je 88A, i když se 88A a vyšší tvrdosti řadí mezi tvrdší gumy. Nedílnou součástí koleček jsou ložiska, která jsou na podobném principu jako u kolečkových bruslí.

Dalším konstrukčním prvkem jsou řídítka, která se liší jak provedením, tak i použitým materiálem. Tvar řídítek je buď v písmenu T nebo Y. Tvar Y můžeme například vidět u řídítek BMX kol. Materiálově se řídítka rozdělují na ocelová nebo hliníková, kdy se musíte rozhodnout mezi nižší cenou, vyšší odolnosti, avšak vyšší hmotností ocelových řídítek proti nižší hmotnosti, ale vyšší ceně a nižší odolností hliníkových řídítek. Pro začátečníky doporučujeme hliníková řídítka.

Řídítka se však skládají z dalších částí a jednou z nich jsou gumové rukojeti, které se velmi podobají rukojetím používané na BMX kola. I zde však naleznete rozdíly, a to hlavně v tvrdosti gumě. Rukojeti z měkké gumy se vyznačují rýhováním a větším komfortem. Rukojeti z tvrdé gumy jsou naopak odolnější a s delší životností.

Zátky na řídítka mohou působit, že nemají tak velký význam, avšak kdo kdy jezdil na freestyle koloběžce a zkoušel nové triky a skoky tak ví, že pády nejsou ničím neobvyklým. Jsou tak důležitou ochranou vnější části rukojetí. Důležitý je taky griptape, což je hrubý povrch na desce freestyle koloběžky. Díky jeho hrubému povrchu drží obuv pevně ke koloběžce i během skoků, salt a triků.

Kritéria výběru

Máme za sebou konstrukční prvky freestyle koloběžky a je tak čas podívat se na další kritéria výběru. I malé rozdíly mají velký vliv na jízdní vlastnosti freestyle koloběžky, což hlavně při náročných tricích rozhoduje mezi úspěchem a neúspěchem. Pojďme se na tyto kritéria podívat.

V první řadě by vás měl zajímat materiál rámu freestyle koloběžky. Na trhu je naleznete s hliníkovým rámem a ocelovým rámem, přičemž rozdíly jsou velmi podobné těm, které jsme zmínili u ocelových řídítek a hliníkových řídítek. Opět je to souboj odolnosti vůči nižší hmotnosti. I materiál spojovacích částí jako objímka či hlavové složení se různí materiálem a tím vlastnostmi.

Vlastní hmotnost je faktor, který je ruku v ruce s výběrem materiálu komponentů freestyle koloběžky. Zkušenější jezdci sázejí na kombinaci materiálů, přičemž jde se opírají o nízkou hmotnost hliníku, která je doplněna o ocelové komponenty, které jsou nejvíce namáhány a náchylné na životnost.

Dalším důležitým kritériem je maximální nosnost. Musíme si uvědomit, že při skocích a tricích dopadáte tvrdě na zem, což musí odpružit kolečka a deska freestyle koloběžky. Vybírejte tak koloběžky s dostatečnou reservou v nosnosti.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme se podívali na rozdíly v konstrukci freestyle koloběžek a kritéria, která zohlednit při výběru nového modelu. Věříme, že teď už víte, jak vybrat freestyle koloběžku. Těším se, až se uvidíme u našeho dalšího článku!